Rezervația Ropotamo Bulgaria
Situată la aproximativ 50 km sud de Burgas, lângă stațiunile de pe litoralul bulgăresc - Sozopol și Duni, în municipiul Primorsko, Rezervația Ropotamo se desfășoară în jurul celor două maluri ale râului Ropotamo, al cărui curs trece de-a lungul unor dune mari de nisip, până la confluența sa cu Marea Neagră.
Zona este unul dintre reperele naturale unice ale Bulgariei și a fost declarată zonă protejată în 1940, iar în 1992 a fost extinsă și declarată rezervație, cu o suprafață totală de 1000,7 ha.
Pe lângă natura incredibil de frumoasă și viața sălbatică diversă, Ropotamo impresionează vizitatorii cu istoria sa intrigantă, precum și cu numeroasele legende ascunse adânc în pădurile din jur.
Parcul național Ropotamo, Bulgaria
Pe teritoriul rezervației există numeroase locuri naturale interesante și unice - estuarul și terasa inundabilă a râului Ropotamo cu păduri naturale, dune de nisip naturale și plajă, păduri de foioase cu elemente mediteraneene. Un depozit de pelin marin (Artemisia maritima) a fost, de asemenea, stabilit în rezervație. Pe teritoriul rezervației se află mlaștina Arkutino, unde cresc nufărul (Nymphaea alba), lintea de apă (Lemnaoideae), trandafirul galben de apă (Nuphar lutea), papura și stuful.
O parte a rezervației sunt formațiunile stâncoase Capul de leu și Stânca veselă, precum și insula Sf. Toma, cunoscută și sub numele de Insula Șarpelui.
Fauna din rezervația Ropotamo este reprezentată de 21 de specii de mamifere precum mistrețul (Sus scrofa), căprioarele (Capreolus capreolus), șacalul (Canus aureus), vulpea (Vulpes vulpes), vidra (Lutra lutra), peste 10 specii de lilieci, 260 de specii de păsări, inclusiv barza albă (C. ciconia), vulturul de mare (Haliaeetus albicilla), diverse specii de stârci, rațe și cormorani (Ph. Pygmeus).
Există, de asemenea, 23 de specii de amfibieni - broască verde (Bufo viridis), broască de copac (Hyla arborea), 9 specii de reptile - booby cu picioare negre - o specie de șarpe (Coluber rubriceps), șarpe leopard (Elaphe situla), șarpe șorecar (Elaphe longissima), șerpi de apă (Natrix), barbel (T. Hermanni), broască țestoasă comună (Emys orbicularis) și aproximativ 50 de specii de pești - mugul (Mugil cephalus), atherina (Atherina boyeri), strongil (Neogobius melanostomus), anghila (Anguilla anguilla), spini (Gasterosteidae) și altele.
Pentru a păstra acest teritoriu unic, în 2002 a fost declarat sit Ramsar Nr. 65 (declarat la 24.09.1975 pentru regiunea Arkutino și extins la 24.09.2002), numit Complexul Ropotamo, cu o suprafață totală de 5500 ha .
Noul complex include diferite categorii de arii protejate - rezervația întreținută Velov vir, zonă protejată Mlaștina Stamopolu, repere naturale Mlaștina Alepu, Maslen Nos, Dune de nisip în zona Perla și Dune de nisip în localitatea Alepu.
Poze rezervația naturală Ropotamo, Bulgaria
Pentru a putea să vă faceți o părere despre cum arată rezervația naturală Ropotamo, vă invităm să vizionați aceasta galerie de imagini.
Rezervația Ropotamo - Primorsko
Locul oferă adăpost pentru multe specii de importanță națională și internațională, inclusiv 7 specii de păsări pe cale de dispariție globală, 2 specii de plante, 8 nevertebrate și 7 mamifere. Au fost identificate 5 endemii bulgare, 12 balcanice și 22 de specii relicte.
Orice activitate umană este interzisă în rezervație, cu excepția protecției acesteia; vizite științifice și trecerea oamenilor pe cărări marcate. Vizitele în rezervație se efectuează numai pe traseele desemnate și marcate în acest scop pentru vizitatori. Toate traseele de mers pe jos și pe apă sunt marcate cu indicatoare și panouri informative.
Râul Ropotamo, cu o lungime de aproximativ 50 km, găzduiește, de asemenea, multe specii de animale și plante pe cale de dispariție. Pe lângă mamifere (căprioară, muflon, vidră etc.), se estimează că în rezervație pot fi observate aproximativ 226 de specii de păsări. Dintre acestea, 8 specii sunt pe cale de dispariție la nivel global și 70 sunt incluse în Cartea Roșie a Bulgariei. Aici este habitatul marelui vultur cu coadă albă, a cărui anvergură a aripilor poate atinge 2 metri.
În ceea ce privește flora, un reprezentant interesant al acesteia este pelinul de mare - o plantă rară folosită în medicina populară pentru a produce medicamente împotriva paraziților.
Rezervația Ropotamo include, de asemenea, mai multe categorii diferite de arii protejate, cum ar fi:
• Insula Sf. Toma sau Insula Șerpilor, al cărei nume provine de numărul mare de șerpi de mare care înoată în apele sale.
• Rezervația Arkutino - o mlaștină-lagună, a cărei vegetație este formată din stuf și papură. Aici pot fi întâlniți cei mai mulți trandafiri de apă albi și galbeni.
• Rezervația de nuferi sau Velov Vir - zona a fost declarată rezervație datorită habitatului natural mare al nufărului alb, nufărului galben (sau trandafirului), ghiocei și pădurii de frasin cu un caracter tipic longoze.
• Rezervația de pelin de mare
• Zona protejată Stamopolu
• Mlaștina Alepu - o mlaștină-lagună, al cărei nume tradus din greacă înseamnă „vulpe”. Este deosebit de important, deoarece și găzduiește multe specii protejate de păsări acvatice.
• Capul unsuros (Maslen nos) - Conform legendei, era locuit de pirați care aprindeau focuri și astfel atrăgeau corăbiile spre stânci. Odată, o navă care transporta ulei de măsline s-a scufundat aici, ungând întreaga zonă și de aici și numele. A fost locuită din cele mai vechi timpuri, iar stâncile arată încă rămășițele cetăților antice.
• Capul de leu este cel mai popular și căutat reper din rezervație, declarat fenomen în anul 1947.
Reperul natural este un grup de fragmente mari de stâncă ce formează o imagine în profilul unui cap de leu și, probabil, a inspirat imaginația umană încă din antichitate.
Cum se ajunge la rezervația Ropotamo?
Nu știți cum se ajunge la rezervația Ropotamo? Dați click Aici! pentru a vedea harta cu adresa acesteia.
Ce se poate vizita în Bulgaria?
Dacă vă petreceți vacanța în Bulgaria, vă recomandăm să vizitați următoarele obiective turistice.