📆 Mon - Sat 8.00 - 18.00. Sunday CLOSED

☎ Tel No. (+359) 892-307-487

Mănăstirea Rila Bulgaria

Mănăstirea Rila Bulgaria


Situată la 126km de Sofia, la 95km de Bansko și la 105km de Borovets, mănăstirea Rila, sau mai bine zis comoara Bulgariei, înflorește frumos și se dezlănțuie în sânul Munților Rila, unde râurile Drushlyavitsa și Rilska se unesc.


Fondată în prima jumătate a secolului al X-lea de protectorul ceresc al poporului bulgar, venerabilul Ioan de Rila, mănăstirea este încă un leagăn, un stâlp și un depozit al spiritului și al națiunii bulgare.


În timp ce informațiile despre soarta moaștelor Sfântului Ioan din secolul X - XIV sunt detaliate, pentru mănăstirea Rila însăși acestea sunt rare.

Mănăstirea Rila Bulgaria
Mănăstirea Rila Bulgaria 1
Mănăstirea Rila Bulgaria 2

Mănăstirea Rila (Рилски манастир)


Din secolul al XI-lea și până astăzi, monumentele literare sunt păstrate în depozitul de cărți al mănăstirii, precum transcrierea glagolitică a celebrei „Instrucțiuni” a Sfântului Efrem Sirin, care mărturisesc activitatea literară continuă. În Hrisovula (diploma de donație) a țarului Ivan Șișman (1371 - 1393) se spune că oamenii de stat bulgari - regii Ivan Asen II (1218 - 1241) și succesorul său Kaloman (1241 - 1246) au confirmat posesiunile și drepturile mănăstirii și o venerau ca o vatră a sfințeniei și un lăcaș de cult.


În 1334 - 1335 protosevastul Strumica Hrelio, un donator generos al Mănăstirii Hilendar, a construit un turn defensiv, chilii monahale și un templu, care se afla pe locul de azi, construit în 1834.


În timpul stăpânirii turcești (secolele XV - XIX) Mănăstirea Rila Bulgaria a devenit un centru de autoconservare spirituală, culturală și literară și renaștere a spiritului și națiunii bulgare.
După ce a fost incendiată, Școala literară Tarnovo s-a mutat la mănăstire. Biblioteca Rila a fost restaurată și îmbogățită cu noi manuscrise.


Spre sfârșitul secolului al XVII-lea a fost înființat un atelier de legare a cărților. S-au stabilit legături cu mănăstirile Muntelui Athos, iar în 1466 a fost semnat un contract cu mănăstirea rusă a Muntelui Athos „Sf. Panteleimon ”pentru asistență reciprocă și azil în caz de pericol. Conexiunile cu Rusia datează și din secolul al XVI-lea, unde în secolele următoare călugării Rila au fost trimiși de mai multe ori pentru a colecta donații (cărți, icoane, ustensile bisericești, veșminte liturgice, bani).

Imagini Mănăstirea Rila, Bulgaria


Pentru a putea să vă faceți o părere despre cum arată Mănăstirea Rila, vă invităm să vizionați aceasta galerie de imagini.


Mănăstirea Rila


În timpul Renașterii (secolele XVIII - XIX) au fost deschise școli și ateliere în Mănăstirea Rila. Proeminentul scriitor și stareț al mănăstirii (din 1860 până în 1864) ieromonah Neofit Rilski - Patriarh al pedagogiei bulgare, pregătește profesori și clerici pentru întreaga țară. Este fondatorul și primul profesor al celebrului liceu Gabrovo.


După eliberarea Bulgariei de stăpânirea otomană, viața spirituală din mănăstire a continuat să înflorească, iar moaștele nepieritoare ale Sfântului Ioan de Rila sunt încă o sursă de mângâiere, minuni și ajutor ceresc pentru cei care se apropie de ele cu credință.



Cum se ajunge la manastirea Rila?

Dați click Aici și se va deschide într-o pagină nouă, harta cu manastirea Rila.